מאמרים ומידע מקצועי

זכות ערר על תכנית בסמכות ועדה מקומית

עד לאחרונה, כל מי שהתנגד לתכנית בסמכות ועדה מקומית – או מי שתכניתו נדחתה – יכול היה להגיש ערר לוועדת הערר המחוזית בזכות. מהיום – זה כבר לא כך.


למאמר המלא

צווי הריסה מנהליים

צו הריסה מנהלי הוא כלי אכיפה מנהלי שמטרתו לאפשר תגובה מהירה ויעילה לבנייה בלתי חוקית, ללא צורך בהליך פלילי ארוך וממושך.


למאמר המלא

תקן 15 איחוד וחלוקה

תקן 15 של מועצת שמאי המקרקעין עוסק באופן קביעת שווי זכויות במקרקעין במסגרת הליכי איחוד וחלוקה לפי חוק התכנון והבניה.

למאמר המלא

התנגדות לפי סעיף 106(ב) - "שימוע משני"

בעולם התכנון והבנייה, היכולת להשפיע על תכניות בנקודות הזמן הקריטיות היא מיומנות מקצועית מכרעת. סעיף 106(ב) לחוק התכנון והבנייה מעגן זכות פרוצדורלית חיונית נוספת המכונה "שימוע משני". 

למאמר המלא

מסמכי מדיניות בדיני תכנון ובנייה

מסמך מדיניות הוא כלי תכנוני המשמש את מוסדות התכנון להתוויית עקרונות ואמות מידה להפעלת שיקול דעתם בהליכי תכנון. 


למאמר המלא

סעיפים 77-78 לחוק התכנון והבנייה

מסמך מדיניות הוא כלי תכנוני המשמש את מוסדות התכנון להתוויית עקרונות ואמות מידה להפעלת שיקול דעתם בהליכי תכנון. 


למאמר המלא

התנגדות להיתר בניה בעידן החדש ללא הקלות

שינוי דרמטי בעולם ההקלות מצמצם הלכה למעשה את זכות ההתנגדות להיתרי בנייה ומסמן עידן חדש בעולם התכנון והבנייה הישראלי. 

למאמר המלא

המדריך להגשת התנגדות להיתר

הליך הגשת התנגדות להיתר בנייה הוא כלי חשוב העומד לרשות בעלי זכויות בקרקע ובעלי מקרקעין גובלים, המאפשר להם להביע את עמדתם ולהגן על זכויותיהם בנוגע לבקשות היתר בנייה שעשויות להשפיע עליהם ולפגוע בזכויותיהם.
למאמר המלא

היתר להפעלת מעון יום בדירת מגורים

בשנת 2022 נכנס לתוקף תיקון משמעותי לחוק התכנון והבניה, המביא בשורה חדשה לתחום מעונות היום בישראל. התיקון לחוק פותח אפשרויות חדשות להפעלת מעונות יום בדירות מגורים, תוך הקלה משמעותית בדרישות הבירוקרטיות

למאמר המלא

ייצוג בפני מוסדות תכנון

הייצוג בפני מוסדות התכנון הוא תחום מורכב המחייב הבנה מעמיקה של דיני התכנון והבניה, הכרת מדרג התכנון ומוסדות התכנון, והבנה של ההליכים התכנוניים השונים.


למאמר המלא

פיצול דירות

תיקון 155 קובע כי הוועדה המקומית תיתן הקלה לתוספת יחידת דיור אחת לכל בית צמוד קרקע קיים, גם אם הדבר חורג ממספר יחידות הדיור המותר בתכנית.


למאמר המלא

חוות דעת תכנוניות

חוות דעת משפטית תכנונית היא כלי משפטי-מקצועי המהווה כיום אמצעי חיוני בהתנהלות מול רשויות התכנון והבנייה. 


למאמר המלא

דירות קטנות בחוק התכנון והבניה

חובת הכללת דירות קטנות בתכניות חדשות למגורים נכנסה לחוק התכנון והבניה במסגרת תיקון 101 בשנת 2014, ועודכנה בתיקונים מאוחרים יותר. מטרת התיקון - הגדלת היצע של דירות קטנות בשוק הדיור הישראלי.
למאמר המלא

מבנים לשימור

בשנת 2003 הכריזה אונסק"ו (3) על ה"עיר הלבנה" תל אביב, שבתחומיה כ- 4000 מבנים בסגנון הבין לאומי בטבורו של מרכז מטרופוליני, כאתר מורשת לאומי. מתוך אותם - מבנים היסטוריים שהוכרזו כמבנים לשימור..
למאמר המלא

שימוש חורג

כשרוצים לבנות נכס ולעשות בו שימוש, נדרש לעשות זאת לפי תכנית המתאר החלה במקום שאושרה על ידי מוסדות התכנון, היא מגדירה את זכויות הבניה והשימושים המותרים בקרקע.


למאמר המלא

תכניות המטרו והשפעתן על הנדל"ן

כל מה שצריך לדעת על תכניות התשתית להקמת המטרו והשפעתן על המקרקעין. 

מצגת מתוך הרצאה שהועברה בפייסבוק לייב.

למאמר המלא

"תכנית מצומצמת"

סעיף 86א לחוק התכנון והבניה, קובע הליך תכנוני מיוחד ומקוצר, לאישור תכנית, המכונה "תכנית מצומצמת". 

ההחלטה האם להגיש תכנית בהליך

למאמר המלא

מגרש תלת מימד

מגרש תלת מימד

עיקרון יסוד בדיני המקרקעין, קובע כי זכות הבעלות בקרקע משתרעת הן כלפי מעלה והן כלפי מטה ללא הגבלה, וכלשון בית המשפט "ממעבה כדור הארץ ועד רום השמיים". 


למאמר המלא

בדיקות תכנוניות

שוק הנדל"ן התעורר וחזר לפעילות אינטנסיבית, עסקאות רבות נחתמות מדי יום. לכן, זה הזמן להכיר את הבדיקות התכנוניות אותן נדרש ורצוי לבצע לפני כל עסקה במקרקעין, וכיצד ניתן באמצעות בדיקות אלו להשביח את הנכס.

למאמר המלא

מורשה להיתר - מסלול חדש לרישוי בנייה

מורשה להיתר הוא מסלול חדש לרישוי בנייה שנכלל בחוק ההסדרים ונכנס לתוקף לאחרונה. המסלול מאפשר לאדריכלים ומהנדסים מורשים, הנקראים "מורשים להיתר", להנפיק היתרי בנייה באופן עצמאי מבלי לעבור את הליך האישור המסורתי...

למאמר המלא

בקשה להיתר בניה

כידוע לכל יזם, עד לתחילת הבניה, נדרש לעבור כברת דרך ארוכה, מול הדיירים ומול הרשויות, אשר מצדן אינן ממהרות לדון ולאשר היתרי בניה.

למאמר המלא

הנחיות מרחביות

סעיף 145ד לחוק התכנון והבניה, התשכ"ה-1965, מקנה לוועדות מקומיות סמכות לקבוע הנחיות מרחביות בתחומן. הנחיות אלו נועדו להנחות את תהליך התכנון והבניה ולשפר את איכות הסביבה הבנויה.


למאמר המלא

שימוש חורג

שימוש חורג, כפי שמפורט בחוק התכנון והבניה, התשכ"ה-1965, מוגדר כשימוש בקרקע או בבניין למטרה שלא הותרה להם בתוכניות המתאר או בהיתר הבניה. משמעות הדבר היא פעילות שאינה תואמת את ייעוד הקרקע או המבנה כפי שקבעו הרשויות...

למאמר המלא

מהי החלופה לתמ"א 38?

החלופה לתמ"א 38, המכונה גם "חלופת שקד", היא תיקון 136 לחוק התכנון והבניה שאושר ביוני 2022. מטרתה להחליף את תוכנית תמ"א 38, שתוקפה פג באוקטובר 2023, ולהמשיך לאפשר התחדשות עירונית של מבנים בודדים, בהליכים הכוללים...

למאמר המלא

הליך רישוי ב-5 שלבים!

המון אנשים פונים אלי בשאלה כיצד להרחיב את הבית שלהם, באמצעות תוספת בניה (חדר יציאה לגג, מרפסות, מרתפים, ממ"דים ועוד) ומה צפוי להם במסגרת התהליך.


למאמר המלא

המציאות החדשה בעולם התכנון והבנייה

תיקון 134 לחוק התכנון והבנייה הביא עמו מהפכה של ממש בעולם ההקלות. השינוי המהותי הוא בהיפוך ברירת המחדל: בעבר, ניתן היה לבקש הקלות אלא אם נאסר הדבר במפורש.

למאמר המלא

התחדשות עירונית - המדריך ליזמים ובעלי דירות 

תיקון 139 לחוק התכנון והבניה משנת 2022 מהווה רפורמה משמעותית בתחום ההתחדשות העירונית. התיקון מחליף את תמ"א 38 המוכרת במסגרת חקיקתית חדשה.


למאמר המלא