מורשה להיתר

מורשה להיתר - מסלול חדש לרישוי בנייה

מורשה להיתר הוא מסלול חדש לרישוי בנייה שנכלל בחוק ההסדרים ונכנס לתוקף לאחרונה. המסלול מאפשר לאדריכלים ומהנדסים מורשים, הנקראים "מורשים להיתר", להנפיק היתרי בנייה באופן עצמאי מבלי לעבור את הליך האישור המסורתי בוועדות התכנון והבנייה. 

תהליך העבודה של מורשה להיתר

המורשה להיתר מגיש בקשה לרשות המקומית לקבלת "תיק מידע" הכולל את כל הנתונים, התנאים וההנחיות הרלוונטיים לבקשה להיתר. 

לאחר קבלת תיק המידע, המורשה להיתר מכין את תוכנית הבקשה להיתר בהתאם לחוק, תקנות, הנחיות מרחביות ותנאים שפורטו בתיק המידע. הוא גם מקבל את כל האישורים הנדרשים כמו אישור משרד הבריאות, כיבוי אש וכו'. 

המורשה להיתר מגיש את הבקשה לרשות המקומית, כולל הצהרה שלו ושל המתכננים שהבקשה תואמת את תנאי תיק המידע. 

הרשות המקומית מעבירה דרישה לתשלומי חובה (ללא אגרות בנייה) ומורשה להיתר מגיש את הבקשה למכון בקרה לקבלת אישור (במבנים מסוימים). 

לאחר קבלת אישור מכון הבקרה והעברת עותק לרשות, המורשה להיתר מנפיק את היתר הבנייה. 

לרשות המקומית יש זכות לערער על ההיתר עד 6 חודשים מיום קבלתו מהמורשה להיתר. 

המסלול של מורשה להיתר חל רק על בקשות שעונות על תנאים מסוימים, כמו שלפחות 80% משטחי הבנייה מיועדים למגורים, אין הקלות נדרשות, ואין מדובר במבנה לשימור. 

יתרונות המסלול

המסלול של מורשה להיתר נועד לייעל ולקצר את תהליכי רישוי הבנייה. היתרון המרכזי הוא קיצור זמני הטיפול בבקשות היתר בנייה. לדוגמה, שני ההיתרים הראשונים שאושרו במסלול זה התקבלו תוך כחמישה חודשים בלבד מהגשת הבקשה לתיק מידע. 

נוסף על כך, המסלול מבטיח שקיפות ואחידות בתהליך הרישוי, מאחר שהמורשה להיתר פועל על פי תנאים ברורים שנקבעו מראש בתיק המידע. 

אתגרים וחששות

עם זאת, קיימים גם חששות מהמסלול החדש. רשויות מקומיות חוששות מאובדן שליטה על תהליכי הבנייה בתחומן. כמו כן, יש חשש שהמורשים להיתר יתקשו לקבל החלטות אובייקטיביות בנוגע לבקשות של לקוחותיהם. 

סוגיה נוספת היא האחריות המשפטית במקרה של תקלות או בעיות בבנייה שאושרה על ידי מורשה להיתר. מי יישא באחריות - המורשה להיתר או הרשות המקומית? 

למרות האתגרים, נראה שהמסלול של מורשה להיתר צפוי להמשיך ולהתרחב בשנים הקרובות, כחלק ממגמת ייעול והפחתת הבירוקרטיה בתחום התכנון והבנייה בישראל.