הליך הרישוי ב - 5 שלבים!

המון אנשים פונים אלי בשאלה כיצד להרחיב את הבית שלהם, באמצעות תוספת בניה (חדר יציאה לגג, מרפסות, מרתפים, ממ"דים ועוד) ומה צפוי להם במסגרת התהליך.


הכנתי מדריך מקוצר איך לעשות זאת נכון:

1. איתור עורך בקשה - בשלב הראשון נדרש לבחור אדריכל/ הנדסאי אדריכלות מקצועי ומנוסה בהליך הרישוי והתכנון. 


2. הגשת בקשה לתיק מידע - בשלב השני תוגש בקשה לתיק מידע לועדה המקומית בצירוף מפת מדידה באמצעות המערכת המקוונת "רישוי זמין". לאחר הגשת כל המסמכים הדרושים לקבלת המידע ותשלום אגרה, הבקשה תיקלט בתוך 5 ימים, כאשר 30 יום לאחר מכן נקבל את תיק המידע. 

המידע בתיק תקף לשנתיים והוא כולל את כל המידע התכנוני הרלוונטי למקרקעין בהתייחס למה שמבוקש לבנות. 

חשוב לדעת! המידע בתיק ניתן לערעור בפני הערכאות המשפטיות. 


3. תכנון הבניה - בשלב השלישי עורך הבקשה יתכנן את התוספת המבוקשת בהתבסס על המידע שבתיק המידע. 


חשוב לדעת! אם הבקשה להיתר כוללת הקלות (תוספת בניה מעל המותר בתב"ע) יידרש פרסום הבקשה לכל מי שעלול להיפגע מהבקשה ואלה רשאים להתנגד לה. במצב כזה הבקשה עשויה להתעכב עד להכרעה בהתנגדויות על ידי הועדה המקומית ולאחר מכן אף על ידי ועדת הערר. 

מומלץ מאוד להתייעץ ולהיות מיוצגים כבר משלב ההתנגדויות משום שלא ניתן להוסיף טענות לאחר מכן. (מוזמנים בהקשר זה לקרוא כתבה שלי בנושא התנגדויות בפורסמה במאקו- לינק בתגובה הראשונה). 


4. הגשת הבקשה להיתר - בשלב זה הבקשה להיתר תוגש ותיקלט בתוך 10 ימים מהגשתה אם עברה את תנאי הסף (שימו לב! בקשות רבות חוזרות לביצוע תיקונים). 

לאחר קליטת הבקשה, היא תועבר לדיון בוועדה המקומית. אם הבקשה לא כוללת הקלות אמורה להתקבל החלטה תוך 45 יום. אם היא כוללת הקלות אז תוך 90 יום. 

חשוב לדעת! במידה שלא מתקבלת החלטה במועדים אלו ניתן להגיש ערר לועדת ערר על מנת שזו תקבל החלטה במקום הועדה המקומית. גם בשלב זה רצוי מאוד להתייעץ עם עורך דין לתכנון ובניה. 

לאחר בדיקת עמידה בתנאי הבטיחות (תוך 30 יום) תיתן הועדה את החלטתה. 

אם ניתנה החלטה שלא לתת את ההיתר המבוקש או לתת אותו בתנאים מסויימים - ניתן לערור על ההחלטה בפני ועדת הערר המחוזית לתכנון ובניה. 

תוקף החלטת הועדה לתת היתר בניה הוא שנתיים. לאחר תשלום אגרות ניתן לקבל את ההיתר וזה תקף לשלוש שנים, בכפוף לארכות הקורונה על פי הוראות שעה. 


5. ביצוע העבודות - בשלב האחרון מגישים בקשה לאישור ביצוע , מינוי אנשי מקצוע וכו' ומתחילים לבנות. במהלך ביצוע העבודות יבוצע פיקוח מטעם הועדה המקומית.


לסיכום מדובר בתהליך ארוך ומורכב ועל כן מומלץ להיות מלווים בו על ידי עורך דין מתחום התכנון והבניה.