בדיקות תכנוניות

בדיקות תכנוניות - למה, למי ומתי הן מומלצות? ואיך מבצעים אותן בקלות וביעילות?


שוק הנדל"ן התעורר וחזר לפעילות אינטנסיבית, עסקאות רבות נחתמות מדי יום. לכן, זה הזמן להכיר את הבדיקות התכנוניות אותן נדרש ורצוי לבצע לפני כל עסקה במקרקעין, וכיצד ניתן באמצעות בדיקות אלו להשביח את הנכס. 


מתי כדאי לבצע בדיקות תכנוניות? 

ביצוע בדיקות תכנוניות רצוי לבצע לפני כל מכירה או רכישה של מקרקעין. בדיקה תכנונית נותנת מידע חשוב לגבי המקרקעין אותם בכוונתכם לרכוש או למכור.

לצד זאת, בדיקה תכנונית רלוונטית עבור בעלי נכסים המעוניינים לדעת "מה יש להם ביד", ומהן האפשרויות לניצול או להשבחת זכויות בניה בנכס שברשותם. 


אילו סוגי בדיקות תכנוניות ישנם? 

יש מגוון שלם של בדיקות תכנוניות שניתן לבצע. למשל, בדיקת התאמה להיתר - במסגרתה בודקים אם הנכס מתאים למצב המאושר בהיתר הבניה או שמא קיימות בנכס חריגות בניה וכיו"ב. באופן דומה, נבדק האם תשריט הבית המשותף (במידה שקיים) תואם את המצב בפועל, וכן הלאה. 


בדיקה נוספת היא בדיקת זכויות הבניה - המומלצת לכל בעל נכס המעוניין לדעת מה טיב הנכס שברשותו וכיצד להשביח אותו, תוך שימוש בזכויות הקיימות. בבדיקה זו למעשה נבחנות כל התכניות החלות במקרקעין וזכויות הבניה הקיימות מכוחן, אל מול הזכויות שכבר נוצלו בהיתרים קודמים ומכאן ניתן להסיק כמה זכויות בניה נותרו לניצול.

 

כמו כן כוללת הבדיקה התייחסות להקלות אותן ניתן לבקש במסגרת הגשת הבקשה להיתר. 

יצוין שבדיקה זו מתאימה גם למי שמעוניין לקדם הליך להכשרת חריגות בניה שבוצעו זה מכבר בנכס.

בדיקות נוספות שניתן לבצע עוסקות במקרקעין מסוגים שונים: קרקע חקלאית, נכס מסחרי, נכס תעשייתי, קרקעות פנויות לבניה וכיו"ב. 


איך מבוצעת הבדיקה? 

בשלב ראשון מרוכזים כל הנתונים הרלוונטיים, כגון: תוכניות המפרטות את יעודי הקרקע והזכויות, היתר בניה, תשריטים נסחי טאבו ועוד.

במידה שהדבר נדרש - נערך ביקור בנכס. 

לאחר מכן נערכת בחינת הנתונים, אל מול החוקים והפסיקה הרלוונטיים למקרה הנבדק ולסוגיות העולות ממנו. 


חשוב לדעת כי עולם התכנון הינו דינמי כאשר חוקים ותכניות משתנים ומתעדכנים כל הזמן. לכן, במקרים רבים ייתכן שאדם מחזיק בנכס בעל אפשרויות השבחה נהדרות - שהוא כלל איננו מודע להן, למשל: האפשרות לנייד זכויות בניה בעלות ערך כלכלי רב.


כיצד מקבלים את ממצאי הבדיקה התכנונית?

בסיום הבדיקה מתקבל דו"ח מפורט המתייחס לכל הסוגיות הרלוונטיות, ובהתאם לבדיקה המבוקשת.

ומה הלאה? 

לאחר קבלת הממצאים ניתן לקבל החלטות מושכלות באשר לאופן הפעולה במקרקעין, לרבות בשאלת מכירתו, רכישתו או השבחתו באמצעות בקשה להיתר או באמצעות הכנת תכנית מתאימה להגדלת הזכויות. 


מוזמנים לפנות!